††††††††††††††† Uw voeten in vakkundige handen

Tekstvak: Diabetische voet

Voetverzorging bij diabetespatiŽnten vereist extra zorg.

Regelmatige controle en behandeling door de pedicure bij diabetespatiŽnten kan ernstige gevolgen voorkomen. Hier leest u meer over de diabetische voet en de reden waarom pedicures daarvoor speciaal gecertificeerd moeten zijn.

 

Diabetische voeten vereisen extra zorg:

De voeten van diabetespatiŽnten kunnen extra kwetsbaar zijn omdat:

* de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen.

* het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen (neuropathie).

* de voeten van stand kunnen veranderen.

 Hierdoor is een speciale behandeling geboden.

 

Algemene adviezen voor de diabetespatiŽnt:

* controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen.

* beweeg regelmatig (fietsen of wandelen).

* laat uw voeten door een professionele pedicure behandelen welke aangesloten is bij†††††† ProVoet met de aantekening diabetische voet, of een medische pedicure.

  

Wanneer gaat een diabetespatiŽnt naar een pedicure?

Ook als er geen voetklachten zijn is het raadzaam om enkele malen per jaar, bij voorkeur 1x per 6 weken, naar een professionele pedicure te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk ťťn van de belangrijkste taken. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. U adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut behoort ook tot de taken van de gespecialiseerde pedicure.

 

Vergoeding

In sommige gevallen kunt u de behandeling door een pedicure vergoed krijgen bij uw zorgverzekeraar.

†Hiervoor moet deze wel staan ingeschreven in het Kwaliteits Register voor Pedicures. Vraag uw huisarts om een doorverwijzing en informeer naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Vanaf 2015 hebben er een aantal veranderingen plaats gevonden i.v.m. de voetzorg voor mensen met diabetes.

 

Zorgprofielen
Met ingang van 2015 wordt de voetzorg opgedeeld in zorgprofielen.†††††††††††††††††††††††††† Er zijn 4 zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel is, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. U loopt dan namelijk meer risico op wondjes. Het vaststellen van het zorgprofiel gebeurt onder verantwoordelijkheid van de behandelend arts. Die kan dat uitbesteden aan verschillende zorgverleners, bijvoorbeeld een diabetisch verpleegkundige of een praktijkondersteuner. De hoogte van het zorgprofiel bepaalt of de voetzorg vanuit de basisverzekering of vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt.

Basisverzekering
Als u in aanmerking komt voor vergoeding van uw voetzorg via de basisverzekering (zorgprofielen 2, 3 en 4) dan zult u doorverwezen worden naar een podotherapeut.††† De podotherapeut onderzoekt uw voeten nauwkeurig en schrijft een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat onder meer hoeveel voetzorg u nodig heeft.††††††††††††††††† U kunt bij de podotherapeut aangeven dat ik uw pedicure ben. De podotherapeut regelt dan de afstemming van de voetzorg met de pedicure.

Aanvullende verzekering
Als uw voetzorg niet door de basisverzekering gedekt wordt (zorgprofiel lager dan 2), dan is soms vergoeding mogelijk onder de aanvullende verzekering. Let hierbij op uw polisvoorwaarden.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, dan beantwoord ik uw vragen graag tijdens een volgende afspraak.

Bij het kopje Links staat een lijst met podotherapeuten waarmee ik een samenwerking overeenkomst heb afgesloten. Zo heeft u keus uit diverse praktijken.

 

Medisch Pedicure Mw. E.J. Stolwijk-Kerkman

Jan Gijzenkade 103

2025 BC Haarlem

tel.:023-5371522 / 06-22383798

E-mail adres : p.stolwijk@hotmail.com

††††††† Medisch Pedicure† Mw. E.J. Stolwijk-Kerkman

֍ Informatie

֍ De praktijk

֍ Mijn adres

֍ Specialisaties

֍ Specialisaties 2

֍ Prijslijst

֍ Tips en weetjes

֍ Handige links

֍ Welkom